Hoe maak ik een link naar een PDF, Word of ander tekstbestand

Bij het onderstaande antwoord wordt ervan uitgegaan dat er een tekstverwerker is geïnstalleerd.

Het doel is het aangeven op de pagina dat er een bestand kan worden gelezen/gedownload. Als het een normaal downloadbaar bestand is (zoals een .exe, .pdf, .doc, .txt, enz.) weet de browser van de bezoeker precies hoe een dergelijk bestand gedownload kan worden. U hoeft hiervoor verder niets te doen. Er moet wel een link zichtbaar zijn naar het bestand.

Voor het toevoegen of wijzigen van een link naar het bestand is het van belang dat het bestand op deze of op een andere website aanwezig is. Het maken van een link naar een bestand is vergelijkbaar met het maken van een hyperlink naar een andere pagina.

Als het bestand op een andere website staat, hoeft u hier verder nog niets te doen. Over het algemeen is het minder/niet verstandig om direct naar een dergelijke bestand te verwijzen omdat u er nooit vanuit kan gaan dat dit bestand op dit adres beschikbaar blijft. Als het bestand beschermd is met auteursrechten en u kunt de rechten niet overnemen, dan is dit een optie.

Om een bestand vanaf de eigen computer op de website te zetten, gaat u als volgt te werk:

 1. Als het bestand op deze website moet staan, zorger dan voor dat op de gebruikelijke wijze het bestand geupload is naar de website.
 2. U gaat op de pagina naar de plaats waar u de link naar het bestand wilt zetten.
 3. Maak een beschrijvende tekst dat het bestand kan worden gedownload en selecteer dit tekstdeel. Vervolgens klikt u in de knoppenbalk op het icoon: icoon van de link.
 4. In het nu geopende venster vult u de volgende zaken in:
  1. Achter URL-link: de naam van het bestand dat gedownload moet worden De naam is afhankelijk van de website waar de pagina staat.
   •    staat het bestand op uw eigen website: vul dan hier de volledige naam (dus inclusief de map) van het bestand in.
   •   staat het bestand op een andere website, dan moet voor de websitenaam altijd eerst „https://” staan, gevolgd door de echte naam. Dus bijvoorbeeld: „https://www.example.com/bestandsmap/bestandsnaam.pdf”.
  2. Achter Doel: bij pdf’s: wijzig „In dit venster / frame openen” in „In nieuw venster openen (_blank)”. De pdf wordt dan in een ander venster of tabblad geopend, zodat de bezoeker de pagina met pdf kan dichtklikken en op de website blijft.
  3. Bij Titel: eventueel de bestandsnaam. Deze zal in een apart venster verschijnen als de cursor boven de link wordt gehouden.
 5. Het is - als service aan de bezoeker - gebruikelijk om achter de naam van het bestand het bestandstype en de bestandsgrootte te vermelden. Hiermee kan deze zien of het bestand geopend kan worden. Gebruikelijk is de volgende schrijfwijze: (.doc 91Kb), zodat de tekst op de pagina er als volgt uit zou kunnen zien: Download hier het bestand (.doc 91Kb).