.htaccess

.htaccess (hypertext access) bestanden (of „gedistribueerde configuratie bestanden”) worden vooral op Apache webservers gebruikt. Ze worden ingezet om decentraal configuratie wijzigingen te kunnen maken op directory niveau. Het .htaccess bestand overrult de algemene configuratie-instellingen van de webserver. Het bestand, dat een of meer configuratie instellingen bevat, wordt in een gedefinieerde gebruikers- (document-)directory geplaatst en de instellingen hebben betrekking op die directory en / of alle subdirectories.

Oorspronkelijk was dit bestand bedoeld om een wachtwoord vast te leggen (access = toegang), tegenwoordig kunnen zeer veel instellingen worden ingesteld, voornamelijk gerelateerd aan inhoudscontrole.

In de Apache webserver heeft het .htaccess bestand dezelfde indeling als het algemene configuratiebestand. Andere webservers, zoals Sun Java Web Server en Zeus Web Server, gebruiken dezefde syntax als Apache, terwijl hun configuratiebestanden veel anders zijn opgebouwd.

De naam van het .htaccess bestand begint met een punt omdat dit op Unix-achtige besturingssystemen, volgens afspraak, verborgen bestanden zijn.

Meer informatie is te vinden in het Engels op de Apache website en de Engelstalige wikipedia.

Kijk hier voor een Nederlandstalige website over wat je met een .htaccess bestand kunt doen.