Landingspagina

Een landingspagina is een losse pagina binnen je website speciaal gemaakt voor het ontvangen van bezoekers die je naar je website stuurt vanaf andere websites / media, bijvoorbeeld Adwords of een advertentie op een van de sociale media.
Naast websites kunnen alle andere media de bron zijn: advertenties in kranten / tijdschriften, URL’s op billboards / TV / radio, banners op andere websites.
De pagina hoeft niet persé in een menu te staan.

Op deze pagina kan het specifieke onderwerp worden uitgelicht.
Voorbeelden: een webpagina die speciaal is opgezet voor een evenement / product of een inschrijfformulier voor een evenement.

Waar moet je op letten bij het maken een goede landingspagina?

Consistentie

Voor een consistente look and feel bevat een landingspagina dezelfde stijlelementen als de rest van de website en campagne. De bezoeker moet voelen dat de pagina waar hij landt bij de campagne hoort.

Één doel per landingspagina

Richt je op een enkel doel per landingspagina:

  • Het geven meer informatie
  • Het aanmelden voor een nieuwsbrief
  • Het verkopen van een product
  • Enzovoort

Dit is immers de reden waar de bezoeker voor op je landingspagina terecht kwam. De bezoeker moet in een oogopslag gelijk weten wat je van hem verwacht. Houd het dus kort en simpel!

Maak je tekst scanbaar

Mensen houden er niet van om lange lappen tekst van een beeldscherm te lezen. Over het algemeen scannen (= snel lezend) ze de inhoud van een pagina, zonder woord voor woord te lezen wat je neerzette.

Maak de pagina daarom scanbaar:

  • Schrijf korte alinea’s
  • Gebruik voor opsomingen bullet points
  • Maak je zinnen niet te lang
  • Zet veel tussenkopjes in

Ook hier geldt: houd het eenvoudig en overzichtelijk!

Duidelijke call-to-action

Een landingspagina bevat niet veel links. Links naar andere onderdelen van de site leiden de bezoeker af van het doel waarvoor hij op de pagina komt en het doel wat je zelf voor ogen hebt.

Bied daarom een prominente call-to-action aan op de landingspagina. De landingspagina heeft namelijk één doel voor ogen en dat doel moet duidelijk naar voren komen op de pagina. Zorg bijvoorbeeld dat de call-to-action boven de vouw van de pagina staat en de bezoeker niet hoeft te scrollen.

Betrouwbaarheid uitstralen

Om vertrouwen te wekken bevat een landingspagina voldoende informatie om de twijfelaar over te halen. Plaats echter niet te veel informatie. Daardoor oogt je pagina druk wordt de bezoeker alleen maar afgeleid.

Het toevoegen van garantieclaims, contactgegevens en keurmerken (indien je bent aangesloten bij dergelijke organisaties, Thuiswinkel.org bijvoorbeeld) helpen ook meer vertrouwen bij de bezoeker te wekken.

Belangrijkste content bovenaan

Het belangrijkste onderdeel van de landingspagina staat direct in beeld. Als de bezoeker niet snel vindt wat hij zoekt, is hij zo vertrokken. Zorg dat hij niet hoeft te scrollen voor de call-to-action.

Wijs dus een specifieke pagina aan die aansluit bij je campagne. Hiervoor kan je mogelijk een reeds bestaande pagina ombouwen tot landingspagina. Verwijs echter niet naar een overzichtspagina of de homepage. Zoals eerder gezegd: vindt de bezoeker niet wat hij zoekt, dan is hij meteen weer weg.

Personaliseren

Personaliseer de landingspagina indien mogelijk. Klikt een nieuwsbrieflezer bijvoorbeeld op een link om zich aan te melden voor een evenement? Vul dan alvast zijn gegevens in het formulier in. Of klikt een vaste klant door naar de actiepagina van je webshop? Toon aanbiedingen die passen bij zijn eerdere aankopen.

Stel KPI’s op

Meten is weten. Elke marketingactie heeft een doelstelling en bijbehorende KPI’s (key performance indicators). Blijf bijvoorbeeld altijd meten hoeveel mensen er op de landingspagina komen en wat de conversie is.

Stel van tevoren vast wat een lead of sale mag kosten en welke resultaten je uit de landingspagina wenst te halen. Probeer ook te variëren en bekijk de resultaten. Blijf op die manier continu optimaliseren.

Houd met behulp van websitestatistieken (zoals Google Analytics of je marketingsoftware) bij op welke pagina’s binnen je website de meeste bezoekers binnen komen. Gebruik deze gegevens om je pagina’s nog beter te optimaliseren.