Omleiden van een webpagina

Een opgevraagde webpagina kan worden omgeleid naar een andere pagina op dezelfde of een andere website. In het Engels heet dit een redirect. Om dit te realiseren geeft de website als status een code in de 300 reeks terug aan de webbrowser die de pagina opvraagt. Er kunnen diverse redenen zijn die tot een omleiding leiden. De pagina kan tijdelijk of permanent verplaatst zijn of een andere naam hebben gekregen.

Omleidingen implementeren

Met behulp het .htacces bestand of een extra module / plugin van uw CMS kunt u eenvoudig alle omleidingen in uw website vastleggen.

Als de URL van een pagina die in de zoekmachineresultaten wordt vertoond, wordt gewijzigd, gebruik dan een 301-omleiding voor een permanente omleiding en een 302 voor een tijdelijke. Dit is de beste manier om te garanderen dat gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina worden omgeleid.

301-omleidingen zijn vooral nuttig in de volgende omstandigheden:

  • De paginanaam is aangepast;
  • De website heeft een nieuwe naam gekregen en de overgang moet zo naadloos mogelijk zijn;
  • Een oude website wordt omgezet naar een CMS of andere nieuwe techniek waarbij paginanamen anders worden, bijvoorbeeld omdat op de oude website de paginanamen eindigen op .htm of .html;
  • Mensen openen uw site via verscheidene URL’s (paginanamen). Als uw startpagina bijvoorbeeld op verschillende manieren kan worden bereikt - bijvoorbeeld example.com/start, start.example.com of www.example.com - is het een goed idee om een van deze URL’s als uw voorkeurs- of canonieke bestemming te kiezen, en met 301-omleidingen verkeer van de andere URL’s naar uw voorkeurs-URL te sturen;
  • Twee websites worden samengevoegd. De links naar verouderde URL’s moeten naar de juiste pagina’s (onder de nieuwe domeinnaam) worden omgeleid.