Softwarerobot

Een „softwarerobot” of „bot” is een softwareprogramma om een specifieke taak uit te voeren.

Bots

Ze kunnen heel nuttige taken verrichten, maar ook met een kwaadaardig doel zijn gemaakt. Een voorbeeld van een nuttige taak is het bezoeken van alle websites om de webpagina’s te inventariseren voor zoekmachines.

Meestal hebben bots een negatieve klank. Ze kunnen via malware of aangepaste websites op een computer worden geïnstalleerd zonder dat de computergebruiker het weet. Zo’n programma heeft dan een kwaadaardig doel.

Botnet

Een botnet is een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met een dergelijk softwareprogramma. Via dit netwerk kunnen criminelen deze programma’s op de computers massaal op afstand besturen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • het infecteren van meer computers om zo het netwerk uit te breiden of om nieuwe netwerken op te zetten;
  • het inzetten als spambot om hiermee massaal spam te verspreiden;
  • het verzamelen van persoonlijke gegevens zoals creditcard gegevens, e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden. Vaak worden deze gestolen gegevens weer verhandeld via „marktplaatsen” op internet;
  • het uitvoeren van Distributed Denial of Dead (DDoS)-aanvallen: het ene moment draait er een ogenschijnlijk onschuldige toepassing, het volgende moment opent de computer een DDoS-aanval op een website van bijvoorbeeld een overheidsinstantie of een bedrijf.
  • het lokken van personen naar een valse website om inloggegevens te verzamelen, het zogenaamde „phishing”.

De geïnfecteerde computers heten ook wel zombies, het botnet heet ook wel zombienetwerk.