Verkleinen van een afbeelding

Sommige personen denken dat met verkleinen van een afbeelding het slepen met een van de hoeken wordt bedoeld. Dit leidt slechts tot het verkleind weergeven van de afbeelding maar de afbeelding blijft intern nog steeds even groot; het aantal bytes van de afbeelding veranderd daardoor niet. Een nadeel is van deze methode is dat de kwaliteit van de foto in een browser in zo’n situatie vaak (veel) slechter is dan wanneer de afbeelding eerst met een programma wordt verkleind naar het gewenste formaat. In dit artikel wordt met verkleinen het fysiek verkleinen van de afbeelding bedoeld waardoor deze tevens minder ruimte inneemt op de harde schijf.

Een andere reden om een foto te verkleinen tot de grootste breedte en/of hoogte die op de website wordt gebruikt (bij het tonen van de afbeelding) is de tijd die het kost om de afbeelding te downloaden naar apparaten die van een langzamere verbinding gebruik maken (zoals telefoons en tablets / 3G en inbelverbindingen). Als de foto 3 megabyte (Mb) groot is kost dat vele malen meer tijd dan een foto van 100 kilobyte (kB). De kans dat de bezoeker de website verlaat vanwege een lange laadtijd van de pagina is dan erg groot.

1. Een afbeelding kan op drie manieren worden verkleind

  • De eerste mogelijkheid is meestal het aanpassen van de fysieke afmetingen waardoor het aantal pixels in de breedte en de hoogte wordt verminderd.
  • Ook het verlagen van de resolutie (gemeten in dots per inch of dpi) kan een oplossing zijn: voor drukwerk is 200 of 300 dpi meestal voldoende, op een website volstaat 72 dpi.
  • De afbeelding kan ook in een compacter formaat worden opgeslagen, wat soms tot kwaliteitsverlies leidt: wijzig de extensie in .webp of .jpg (voor foto’s) respectievelijk in .gif of .png voor logo’s.

Om een afbeelding te verkleinen zijn vele programma’s beschikbaar, zowel gratis als tegen betaling. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur voor een specifiek programma afhankelijk van het aantal functies en de gewenste mogelijkheden. Als u tevreden bent met uw eigen programma, gebruik dit dan. U hoeft niet zo nodig weer een nieuw programma te leren.

Voor degene die geen programma hebben of niet geheel tevreden zijn met het huidige volgt hier een beschrijving voor het verkleinen van een afbeelding met het gratis Windows-programma IrfanView (vergeet niet het taalbestand te downloaden en installeren). Een beschrijving om het programma op uw computer te installeren vindt u hier. Voor degenen die een ander besturingssysteem gebruiken hebben daarop al zo’n programma. Anders vindt u op internet alternatieven.
Al gebruikt u een ander programma, u kunt de beschrijving gebruiken omdat de meeste programma’s wel een vergelijkbaar stappenplan kennen.

2. Verkleinen met IrfanView

Start het programma via Bestand » Openen (of druk op de letter O, als hoofd- of kleine letter). Kies in het venster dat zich nu opent de juiste afbeelding en kies „Openen”. De afbeelding komt op het scherm en links onderaan staan de huidige afmetingen van de afbeelding als breedte x hoogte x aantal kleuren.

Ga nu naar Afbeelding » Formaat wijzigen (of Ctrl-R). In het nieuwe scherm kiest u of de gewenste breedte of hoogte. De andere afmeting past zich automatisch aan, zodat de verhouding gehandhaafd blijft. (U kunt dit uit- en aanzetten door middel van een vinkje in „Aspectratio behouden”). U kunt ook in het rechterdeel kiezen voor één van de standaardwaarden.
Het aanpassen van de resolutie kan links onderaan achter „DPI”. Voor een website is 72 dpi echt voldoende. Klik op OK als je akkoord bent met de nieuwe instellingen.

Sla de afbeelding nu op via Bestand » opslaan als (of druk op de letter S, groot of klein). In het nieuwe scherm kiest u in welke map en onder welke naam u het bestand opslaat. Denk eraan het origineel niet te overschrijven! Kies ook bewust voor het type bestand: gebruik dezelfde extensie als het origineel of wijzig het in een van de vele extensies waaruit u kunt kiezen. Op websites worden meestal .webp, .jpg, .png en .gif gebruikt (lees hier over de mogelijkheden van de diverse bestandstypen). De nieuwe afbeelding is klaar.
ATTENTIE: sla de nieuwe afbeelding op onder een andere naam of in een andere map. U bent niet de eerste die later tot de conclusie komt dat een ander (groter) formaat afbeelding gewenst is. Een afbeelding vergroten resulteert meestal in veel kwaliteitsverlies !

3. Veel afbeeldingen tegelijk verkleinen

IrfanView heeft de mogelijkheid om een groot aantal afbeeldingen tegelijk te verkleinen naar hetzelfde formaat.
Kies Bestand » Groepsconversie/Hernoemen.
Selecteer de afbeeldingen die u wilt bewerken door ze aan de onderzijde toe te voegen (klik op individuele afbeeldingen of selecteer ze en klik op Toevoegen). Als u de afbeeldingen hebt geselecteerd kies dan de Doelmap (midden links). Klik dan hoger links op Geavanceerd. Selecteer „Formaat wijzigen” en maak uw keuze uit „Beide zijden instellen op”, „Lange zijde instellen op” respectievelijk „Korte zijde instellen op”. Klik daarna op OK en het conversiefeest begint.

4. Belangrijk om te weten

Op een website kan eenzelfde afbeelding, qua formaat, op meerdere groottes worden weergegeven door de afmetingen in te stellen. Een kleine afbeelding kan groter dan het originele formaat zijn of juist kleiner. Voor de onderstaande voorbeelden zou dezelfde foto gebruikt kunnen zijn: de browser waarmee de bezoeker uw website bezoekt, zorgt dan zelf voor aanpassing van het formaat.

Voor een website is het belangrijk dat een afbeelding zo klein als mogelijk is (binnen de gewenste afmeting op het scherm). Hoe kleiner de afbeelding is in kilobytes (kB), hoe sneller de afbeelding wordt geladen op de computer van de bezoeker van de website, waardoor tevens de webpagina het snelst wordt geladen. Indien het laden van de pagina te lang duurt, hebt u de kans dat iemand uw website links laat liggen „want die site duurt me te lang voordat die op mijn beeldscherm staat”.

Op de verpakking van een SD-kaart vond ik de volgende tabel. Deze geeft een goede aanduiding van de grootte van bestanden van diverse camera’s.

Camera type Bestandsgrootte
2 Megapixel 900 kB
3 Megapixel 1,2 mB
4 Megapixel 2,0 mB
5 Megapixel 2,5 mB
6 Megapixel 3,2 mB
8 Megapixel 3,5 mB

Om u een idee te geven van de bestandsgrootte van een afbeelding volgen hieronder enkele voorbeelden. Mijn digitale fotocamera levert opnames met 6.2 Megapixels ofwel een formaat van 2848 x 2144 x 72 met een bestandsgrootte van 600 tot 3.500 kB. Na verkleining tot 640 x 480 is de bestandsgrootte nog maar 40 tot 150 kB, verkleining naar 320 x 240 levert bestandjes op van 10 tot 60 kB.

Opmerking: de onderstaande maten zijn in: breedte (dpi) x hoogte (pixels) x resolutie (dpi) ⇒ bestandsgrootte.

Voorbeelden:

80 x 60 x 72 ⇒ 4 kB

320 x 240 x 72 ⇒ 38 kB

640 x 480 x 72 ⇒ 66 kB