Waarom CMS Drupal

Robert Roose (juli 2021):
Ben je een web designer of ontwikkelaar, net als ik, en je moet beslissen welk CMS je gaat kiezen voor je volgende project. Hier zal ik je vertellen waarom je Drupal zou moeten kiezen.

Ik ben een webdesigner. Ik weet hoe ik een website moet ontwerpen (met behulp van tools zoals Figma) en dit moet vertalen naar HTML en CSS. Ik weet niet hoe ik moet programmeren. Dus als ik een Content Management Systeem (CMS) gebruik om een website te bouwen, moet deze bruikbaar zijn zonder dat ik PHP-code hoef te schrijven.

De afgelopen vijftien jaar heb ik gewerkt met alle grote Open Source Content Management Systemen die er zijn. Met name WordPress, Joomla en Drupal. De laatste paar jaar heb ik bijna uitsluitend met Drupal gewerkt. Hier zijn mijn belangrijkste redenen om Drupal te kiezen voor elk project:

 1. Drupal is zeer flexibel. Je kunt een eenvoudige website bouwen met slechts 10 pagina’s, maar je kunt er ook complexe websites mee maken. Zoals communities waar gebruikers met elkaar interageren. WordPress is geweldig voor bloggen. Joomla is geweldig voor een eenvoudige site. Maar als je verder wilt gaan dan dat, zult je moeilijkheden ondervinden. Deze systemen zijn niet geschikt voor veeleisende website bouwers zoals jij en ik.
   
 2. Je kunt de functionaliteit van jou websites gemakkelijk uitbreiden met behulp van de 45.000+ modules die beschikbaar zijn. Hetzelfde kan gezegd worden van WordPress en Joomla, maar het grote verschil is dat de Drupal modules allemaal gecentraliseerd zijn op dezelfde website. Dit betekent dat je ze allemaal (gratis) kunt downloaden op Drupal.org. Dit is ook de plaats waar je jou supportvragen kunt stellen of een bug kunt melden. Modules kunnen ook gemakkelijk van onderhouder veranderen omdat de code allemaal open source is. Dit is anders dan bij WordPress en Joomla waar je voor de meeste modules moet betalen. Ondersteuning is sterk afhankelijk van de maker van de modules (of plugin). Wat als de maker van de module is verhuisd of interesse in het project heeft verloren? Je zou kunnen blijven zitten met een buggy website.
   
 3. Ondanks dat Drupal de reputatie heeft moeilijk te leren te zijn, ben ik een heel eind gekomen zonder ooit PHP te leren schrijven.

De nadelen van Drupal

Hoe cool het ook is om webapplicaties te bouwen zonder PHP-code te hoeven schrijven, er zijn ook enkele nadelen aan Drupal:

 1. De gemeenschap is gericht op ontwikkelaars. Dus als je vastzit en op zoek bent naar een oplossing kom je meestal terecht bij iemand die voorstelt om PHP code te plakken in een niet nader gespecificeerd bestand. Dit kan frustrerend zijn. Vooral omdat de meeste problemen makkelijk op te lossen zijn door wat instellingen te veranderen of een andere module te gebruiken.
   
 2. Drupal leren kost tijd. Zoals in het vorige punt vermeld, zul je veel zelf moeten ontdekken. Je moet veel fouten maken en verschillende dingen uitproberen om te zien wat werkt. Dit kan vervelend en tijdrovend zijn, maar uiteindelijk zal het je helpen een betere Drupal webdesigner te worden. Elke keer dat je zelf een Drupal probleem hebt opgelost zal je helpen om je vaardigheden te ontwikkelen waar je op de lange termijn profijt van zal hebben.
   
 3. Soms wil je een feature of functionaliteit die (nog) niet beschikbaar is als module. In mijn ervaring kan ik 90-95% van de gewenste functionaliteit bouwen door verschillende modules te combineren. Voor de resterende 5-10% accepteer ik gewoon dat het op dit moment niet mogelijk is. Een andere optie is om een ontwikkelaar te vragen een module te maken om het gat te overbruggen. Dit is een kostbare aangelegenheid en zou alleen gedaan moeten worden als het iets is waar je niet zonder kunt.