Hieronder worden de allernieuwste bestandsformaten voor afbeeldingen, .afiv en .jpeg xl, niet behandeld omdat de ondersteuning onvoldoende is.
Voor afbeeldingen op een website kan feitelijk alleen uit de vier onderstaande bestandstypen worden gekozen.
Het gebruik van een bestandsformaat met een kleine bestandsgrootte heeft op internet de voorkeur omdat de tijd om deze afbeeldingen over te sturen naar de ontvanger dan korter is, dus de wachttijd totdat de afbeelding zichtbaar is kleiner. Het dataverbruik voor de ontvanger is ook lager.
.webp: Web Picture
WebP is een bestandsformaat voor web afbeeldingen dat al enkele jaren bestaat en is ontwikkeld door Google. Het maakt gebruik van beeldcompressie. Het levert een betere compressie op van afbeeldingen voor websites dan .jpg, .gif en .png. Zo zijn de bestandsgroottes, volgens Google, 26% kleiner dan .png en 25-34% kleiner dan .jpg bestanden bij gelijkblijvende kwaliteit.
.webp ondersteunt transparantie (het zogenaamde alfa kanaal) met slechts 22% toegevoegde bytes en geeft daarmee 3 maal kleinere bestanden dan .png. Meer informatie (Engels).
.webp wordt pas vanaf 2020 door Microsoft Edge ondersteund, echter niet door Microsoft Explorer. De ondersteuning op moderne mobiele telefoons is goed. Lees meer over de ondersteuning.
.jpg / .jpeg / .jpe / .jfif / .jfi / .jif : Joint Photographic Experts Group
Deze bestandsextensies worden ook gebruikt: jpeg, jpe, jfif, jfi en jif. Afbeeldingen worden opgeslagen als rasterafbeeldingen in digitale vorm. Voor foto’s en kleurverlopen is dit een goed bestandstype. Het is levert een goed evenwicht tussen kwaliteit met beperkte bestandsgrootte voor kleurenfoto’s. Het ondersteund een kleurdiepte van 24 bits en een instelbare compressie, die hoog kan oplopen. Het kent een ‘lossy’ compressie: hoe sterker wordt gecomprimeerd des te kleiner wordt het bestand. Het kwaliteitsverlies valt niet veel op bij foto’s, maar wel bij bijvoorbeeld grafieken, lijnen of letters. Meer informatie op Wikipedia.
.gif: Graphics Interchange Format
Dit formaat is zeer geschikt voor logo’s, diagrammen, andere illustraties en achtergronden („behang”). Gif slaat data op met een ‘lossless’ (verliesloze) compressie. Hierbij gaan geen details verloren. Gif heeft echter als nadeel dat het alleen 8-bits afbeeldingen ondersteunt. Dat betekent dat slechts 256 kleuren kunnen worden gebruikt. Daarom is gif niet geschikt voor foto’s etc.
Gif heeft enkele specifieke toepassingsgebieden:
- tekst: met .jpg is tekst niet scherp weer te geven, met .gif wel. Dus geschikt voor logo’s met tekst;
- animatie: met een ‘animated gif’ kan een klein, bewegend plaatje worden getoond;
- transparantie: één kleur kan worden aangemerkt als transparante kleur. Hierdoor kan de achtergrond door deze kleur heen „schijnen”. Ideaal om een witte rand rond een afbeelding te laten wegvallen tegen de achtergrondkleur of -patroon van de website.
.png: Portable Network Graphics
Het is een bestandsformaat voor rasterafbeeldingen met verliesloze compressie. Dit formaat combineert een aantal eigenschappen van .jpg en .gif. Als transparantie nodig is in de afbeelding is dit formaat de beste keuze. Of als een afbeelding wordt gemaakt van een foto in combinatie met een vectorafbeelding (zoals vormen, tekst, enz.). Bij het comprimeren behoud .png veel beter scherpe, contrasterende lijnen dan .jpg.
Er zijn drie mogelijkheden bij .png: 8-, 24- of 32-bits. 32-bits is eigenlijk 24-bits, maar met 8-bits ondersteuning voor een alfakanaal (= transparantie). Meestal heeft .png, net als .jpg, een kleurdiepte van 24 bits (dus zijn 16 miljoen verschillende kleuren mogelijk, maar alleen in RGB-kleuren, dus niet in CMYK). Het is geschikt voor foto’s en dergelijke. De compressie is ‘lossless’ (verliesloos) waardoor de bestanden groter zijn dan bij jpg. De compressie van 8-bits .png is echter groter dan bij gif, waardoor de bestandsgrootte en dus ook de laadtijd kleiner is. Net als gif, kent .png ook transparantie. Apng gebruikt een alfakanaal voor transparantie en is het bestandsformaat voor bewegende afbeeldingen.
Het enige bezwaar is dat oudere browsers png niet of beperkt ondersteunen. Het .png-formaat bestaat sinds 1995 en is ooit in het leven geroepen om een patentvrij alternatief te bieden voor het .gif-formaat. Meer informatie:op Wikipedia.
Andere bestandsformaten
Andere formaten zoals .tif en .bmp moeten nooit gebruikt worden voor een website: ze zijn veel te groot, waardoor de bezoeker „eindeloos” moet wachten voordat de webpagina is geladen. Dit geldt zeker voor iemand die geen breedband internetverbinding heeft. En je wilt toch geen bezoekers verliezen wegens te grote laadtijd van een pagina?